فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش های سیاستگذاری و برنامه ریزی انرژی
سال هشتم شماره 2 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/11/17
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمد صیادی*، روح الله بیگدلی صفحات 1-30

    هدف اصلی این تحقیق، ارایه سه مدل مدیریت ریسک مبتنی بر شبیه سازی برای جایابی بهینه توربین های بادی در شهرستان خدابنده (واقع در جنوب استان زنجان) با در نظر گرفتن اثر ویک (سایه) و عدم قطعیت در سرعت و جهت باد است. به همین منظور داده های سرعت و جهت وزش باد از سازمان هواشناسی ایران جمع آوری شده، سپس عدم قطعیت سرعت و جهت وزش باد با شبیه سازی مونت کارلو مدل سازی شده و مدل های مدیریت ریسک ارایه شده با الگوریتم های PESA-II،  NSGA-II و MOPSO بهینه سازی شده است. در مدل های بهینه سازی از انحراف معیار و صدک دهم به عنوان معیارهای ریسک استفاده شده است. بر اساس یافته های تحقیق در هر سه الگوریتم و جایابی بهینه توربین ها، حداکثر توان خروجی مزرعه بادی حدودا 5/8 مگاوات بدست آمده است. همچنین با توجه به معیار ریسک صدک دهم، در 90 درصد مواقع، تولید کمتر از 8/1 مگاوات می باشد که با توجه به مقدار پایین صدک دهم در هر سه الگوریتم، مشخص شد که احداث مزرعه بادی در منطقه مورد نظر از ریسک بالای تولید برخوردار است. بنابراین انجام سرمایه گذاری در منطقه مورد بررسی، نیازمند ریسک پذیری بالای سرمایه گذار است. مدل های مدیریت ریسک مورد استفاده در پژوهش، اطلاعات تفصیلی مفیدی درباره توان مورد انتظار ، هزینه و ریسک احداث پروژه توربین بادی ارایه می دهد. در مقایسه عملکرد الگوریتم ها برای هر سه مدل از نظر نزدیکی راه حل ها به راه حل ایده آل، الگوریتم PESA-II و از نظر تنوع و گستردگی راه حل ها، الگوریتم NSGA-II عملکرد مطلوب تری نسبت به سایر الگوریتم ها داشته است.

    کلیدواژگان: توربین بادی، مدیریت ریسک، بهینهسازی چندهدفه، اثر ویک (سایه)، عدم قطعیت
  • رویکرد نظام حقوقی ایران در مورد توسعه انرژی های تجدیدپذیر (مطالعه موردی: انرژی برق)
    جعفر محمدنژاد سیگ، یوسف مولایی*، شیرین شیرازیان، سید علیرضا حاجی سیدمیرزاحسینی صفحه 2

    تحولات دنیای امروز در پرتو رشد صنعتی شدن جهان، افزایش آلودگی هوا، محدودبودن انرژی های فسیلی و حق برخورداری از محیط زیست سالم، ضرورت استفاده از انرژی های تجدیدپذیر را آشکار می کند. روش پژوهش حاضر، توصیفی-تحلیلی بوده و داده های تحقیق از کتب، مقالات و آمارهای رسمی از سوی وزارت نیرو، سازمان جهانی انرژی و دیگر نهادهای مرتبط استخراج شده است. تبیین آنچه به لحاظ حقوقی در ایران در زمینه توسعه انرژی های تجدیدپذیر موجود است و به آن سوی حرکت نموده، یکی از پیش نیازهای بسیار مهم است که هدف اصلی این تحقیق بر پایه آن طراحی شده است. آنچه که به عنوان نتایج از این پژوهش به دست آمده عبارت است از: 1) ضعف ساز و کارهای تقنینی و اجرایی در ایران در خصوص لزوم استفاده از انرژی های تجدیدپذیر، به دلیل دسترسی ارزان و آسان به انرژی های فسیلی، بدون در نظرگرفتن هزینه های زیست محیطی آن؛  2) مجموعه قوانین و مقررات داخلی در حوزه انرژی برق قابلیت و توان اجرای تعهدات بین المللی کاهش انتشار ایران را ندارند. 3) اجرای تعهدات کاهش انتشار ایران با برخی از قوانین، راهکارها و رویه های فعلی در حوزه انرژی برق ایران متداخل بوده و قوانین ذی ربط موجود در حوزه انرژی برق ایران، برای تحقق تعهدات بین المللی COP21 کفایت نمی نمایند.

    کلیدواژگان: تعهدات، نظام حقوقی ایران، توسعه انرژی تجدیدپذیر، انرژی برق
  • توسعه مدل مدیریت منابع انسانی با رویکرد توسعه سازمانی پایدار در صنعت برق
    محمد تفرج خواه، مجید باقرزاده خواجه*، سلیمان ایران زاده صفحه 6

    هدف تحقیق حاضر توسعه مدل مدیریت منابع انسانی با رویکرد توسعه سازمانی پایدار می باشد. این پژوهش در چارچوب رویکرد کیفی و با استفاده از روش تحقیق داده بنیاد انجام گرفته است. ابزار جمع آوری داده ها، مصاحبه های نیمه ساختار یافته بوده که با استفاده از روش نمونه گیری ترکیبی از نمونه گیری هدفمند (قضاوتی و سهمیه ای) و نظری انجام گرفته است. برای تعیین حجم نمونه از معیار اشباع نظری استفاده شد و تعداد 29 مصاحبه با 17 نفر از خبرگان صورت پذیرفت تا در نهایت و در کنار تحلیل محتوای اسنادی، کفایت نظری حاصل شد. برای تحلیل داده های حاصل از مصاحبه ها و کدگذاری از نرم افزار اطلس تی آی استفاده گردید. تجزیه و تحلیل داده ها در سه مرحله کدگذاری باز، کدگذاری محوری و کدگذاری انتخابی انجام گرفت و بر اساس آن، مدل کیفی پژوهش ارایه شد. نتایج پژوهش منجر به استخراج 373 کد باز، 80 مفهوم و 23 مقوله گردید که در قالب مدل پارادایمی شامل مقوله محوری (سیستم های کاری پایدار، تعادل، خودمختاری و خودکنترلی و نظام های مدیریت منابع انسانی)، شرایط علی (نظام ارزشی و مدیریتی سازمان و جامعه، ضرورت حفظ و توسعه منابع انسانی و مسیولیت اجتماعی اقتصادی و مسیولیت قانونی)، راهبردها (خلق و توسعه آرمان مشترک، رویکرد فرایندی، به گزینی و نگه داری و آگاهی بخشی)، زمینه حاکم (بینش پایداری، قابلیت سازمانی، همراستایی استراتژیک و سرمایه سازمانی) و در نهایت پیامدها (عملکرد برتر اقتصادی، عملکرد برتر اجتماعی و عملکرد برتر زیست محیطی) ارایه گردید.

    کلیدواژگان: مدیریت منابع انسانی، رویکرد پایداری، نظریه داده بنیاد
  • محمد کاظمی، عالیه کاظمی* صفحات 31-50

    طراحان معماری پایدار با توجه به بازیافت، مواد خطرناک، مصرف انرژی، انتشار دی اکسیدکربن و موضوعات محیطی موثر دیگر، کارایی طرح های جدید را بررسی می کنند. این موضوع با ارزیابی کامل طول عمر ساختمان همراه است. بر این اساس هدف این تحقیق، بررسی میزان آگاهی، نگرش و اراده رفتاری در این زمینه است. از تکمیل پرسشنامه سازمان محیط زیست، غذا و امور روستایی کشور انگلستان برای بررسی این موارد استفاده شده است. 80 فروشنده از مغازه ها از میدان اول صادقیه تا میدان پونک تهران برای تکمیل پرسشنامه انتخاب شدند. 61 نفر از آنان، پرسشنامه را به طور کامل تکمیل کردند. از آمار توصیفی، تحلیل پایایی با آزمون کرونباخ آلفا و ضریب همبستگی و مقدار احتمال برای تحلیل داده ها استفاده شد. یافته های تحقیق نشان دادند که اغلب افراد منتخب از موضوعات محیطی و معماری پایدار، آگاهی کافی دارند. آنان، اطلاعات در این زمینه را بیشتر از رسانه ملی و سایت های اینترنتی بدست می آورند. هم چنین موضوعات معماری پایدار برای افراد منتخب اهمیت زیادی دارند. پاسخ دهندگان اراده رفتاری محکم برای رعایت ملاحظات پایدار دارند. هم چنین به هر میزان دانش و آگاهی به موضوعات معماری پایدار بیشتر باشد اراده رفتاری محکم تر در این زمینه ایجاد می شود.

    کلیدواژگان: نگرش، ارزش، اراده رفتاری، بهره وری انرژی، رفتار پایدار
  • مهتاب مهدی*، جمال عبدالله پور، وحید وحیدی نسب، محمدصادق قاضی زاده صفحات 51-63

    کشورهای در حال توسعه مانند ایران با افزایش جمعیت و رشد اقتصادی با تقاضای روز افزون انرژی مواجه هستند. این کشور دارای منابع فراوان انرژی تجدیدپذیر است که می تواند بخش اصلی تامین عرضه کلی انرژی باشد. با توجه به پایان پذیر بودن منابع سوخت فسیلی این کشور قصد دارد سهم انرژی های تجدیدپذیر را در آینده نزدیک افزایش دهد. مطالعات متعددی درمورد منابع تجدیدپذیر صورت گرفته است اما وابستگی متقابل بین عوامل (معیارهای) مورد استفاده برای ارزیابی منابع تجدیدپذیر را در نظر نگرفته اند. در این پایان نامه یک چارچوب برنامه ریزی، تصمیم گیری و سیاست گذاری برای انرژی های تجدیدپذیر مبتنی بر فرآیند تحلیل شبکه ای را معرفی می کنیم . فرایند تحلیل شبکه ای یک روش تحلیل چند معیاره است و ابزاری را برای شناسایی اهمیت نسبی عناصر (معیارها) موثر بر هدف تصمیم گیری (به عنوان مثال، مسیله اولویت بندی منابع انرژی های تجدیدپذیر) فراهم می کند. مطالعه موردی این پژوهش، در مورد کشور ایران و انرژی های تجدیدپذیر با توجه به معیارهای استراتژیک مانند تکنولوژی، اقتصاد، اثرات زیست محیطی، سیاست و اجتماعی محاسبه شده و منابع انرژی اولویت بندی و تحلیل می شود. نتایج این پژوهش انرژی خورشیدی را در صدر گزینه های انرژی و پس از آن با اختلاف بسیار ناچیزی به ترتیب منابع انرژی برق آبی و زیست توده و سپس انرژی بادی و در اخر منبع زمین گرمایی برای کشور و شرایط آن، نشان میدهد. این قبیل مطالعات به تصمیم گیری کشورها کمک میکند تا از منابع انرژی تجدیدپذیر خود به بهترین نحو استفاده کنند.

    کلیدواژگان: تصمیم گیری چند معیاره، انرژی های تجدیدپذیر، روش تحلیل شبکه ای
  • آرین خالدی، امیرعلی سیف الدین اصل* صفحات 64-91

    طی سالیان اخیر، با افزایش تقاضای انرژی، گسترده شدن شبکه های توزیع و صنعتی تر شدن جوامع، با توجه به افزایش حوادث طبیعی و غیرطبیعی، بحث تاب آوری و دسترسی پایدار به انرژی اهمیت روزافزون یافته است. اصلی ترین مشکل پس از وقوع یک بحران یا حادثه، قطع ارتباط منابع تامین انرژی با مصرف کننده هاست. نظر به تنوع و تعداد بالای حوادث طبیعی در ایران، اقدامات سریع برای بازیابی سیستم بعد از وقوع حوادث امری حیاتی است. با توجه به شکاف تحقیقات اخیر در شبکه های توزیع، این پژوهش با بررسی مفهوم تاب آوری انرژی، راهکارهای تاب آور برای مقابله با بلایای طبیعی در شبکه های توزیع را معرفی کرده است. در بخش اول به کمک پرسشنامه، اولویت بارهای حساس تعیین شد. سپس با معرفی چهار سناریو، شبکه موردبررسی قرار گرفت. در سناریوی سوم، RPV (شاخص تاب آوری) از 38% به 99% رسیده است. همچنین، عدم اعمال اولویت بارهای حساس و بازآرایی، باعث کاهش 21 درصدی RPV شد.

    کلیدواژگان: بازآرایی، تاب آوری، حوادث طبیعی، سیاست گذاری انرژی، فناوری های نرم
|
  • Mohammad Sayadi*, Rouhollah Bigdeli Pages 1-30

    The main purpose of this study is to provide three simulation-based risk management models for optimal placement of wind turbines in Khodabandeh city (located in the south of Zanjan province) taking into account the wake effect and uncertainty in wind speed and direction. For this purpose, wind speed and direction data were collected, then wind speed and direction uncertainty was modeled by Monte Carlo simulation and three risk management models presented were optimized with PESA-II, NSGA-II and MOPSO algorithms. Standard deviation and tenth percentile are used as risk criteria. Based on the findings, the maximum output power of the wind farm is about 8.5 MW. Also, according to the tenth percentile risk criterion, in 90% of cases, the production is less than 1.8 MW, which it was found that the construction of a wind farm in the area has a high production risk. Is. Therefore, investing in the study area requires high risk-taking of the investor. The risk management models used in the research provide useful detailed information about the expected power, cost and risk of constructing a wind turbine project. Comparing the performance of algorithms for all three models in terms of proximity of solutions to the ideal solution, PESA-II algorithm and in terms of variety of solutions, NSGA-II algorithm has a better performance than other algorithms

    Keywords: Wind Turbine, Risk Management, Multi-Objective Optimization, Wake Effect, Uncertainty
  • The approach of the Iranian legal system regarding the development of renewable energy (Case Study: Electricity)
    Jafar Mohammadnezhad, Yosof Molaei*, Shirin Shirazian, Seyyed Alireza Hajiseyyedmirzahoseini Page 2

    Developments in today's world in the light of the world's industrialization, increasing air pollution, limited fossil fuels and the right to a healthy environment, reveal the need to use renewable energy. The method of the present research is descriptive-analytical and the research data has been extracted from books, articles and official statistics by the Ministry of Energy, the World Energy Organization and other related institutions. Explaining what is legally available in Iran in the field of renewable energy development and moving towards it is one of the most important prerequisites on which the main purpose of this research is based. What are the results of this study are: 1) Weak legislative and executive mechanisms in Iran regarding the need to use renewable energy, due to cheap and easy access to fossil energy, without considering its environmental costs. ; 2) The set of domestic laws and regulations in the field of electricity do not have the ability to implement international obligations to reduce Iran's emissions. 3) The implementation of Iran's emission reduction obligations interferes with some of the current laws, strategies and procedures in the field of electricity in Iran, and the relevant laws in the field of electricity in Iran are not sufficient to meet the international obligations of COP21.

    Keywords: Obligations, Iranian legal system, development of renewable energy, electricity
  • Development of Human Resource Management Model with Sustainable Organizational Development Approach in Power Industry
    Mohammad Tafarrojkhah, Majid Bagerzadeh Khajeh*, Soleyman Iranzadeh Page 6

    The purpose of the present study is to develop a human resource management model with a sustainable organizational development approach. This research was conducted in the framework of a qualitative approach using Grounded theory research method. The statistical population of the study consisted of managers working in the electrical industry and were selected through theoretical and purposeful sampling (judgment and quota). Sample size was determined by theoretical saturation criterion, 17 people. Atlas TI software was used to analyze the data from the interviews and coding. Data analysis was done in three stages of open coding, axial coding, and selective coding and based on this, a qualitative research model was presented. findings of the research resulted in the extraction of 373 open source codes, 80concepts and 23 categories, which were in the paradigm model including axial categories (sustainable working systems, equilibrium, autonomy and HRM systems), causal conditions (organizational and community value and management system, necessity of Maintain and Human Resource Development and Socio-Economic Responsibility and Legal Responsibility), Strategies (Creating and Developing a Common Idea, Process Approach, Selection and Maintenance and Awareness), Governing Background (Sustainability Insights, Organizational Capability, Strategic Alignment and Organizational Capital), and ultimately Outcomes (Economic superiority Performance, superior social performance, and superior environmental performance).

    Keywords: Human Resource Management, Sustainability Approach, Sustainable Organizational Development, Grounded theory
  • Mohammad Kazemi, Aliyeh Kazemi* Pages 31-50

    Sustainable architect considers the performance of new designs regarding recycling, hazardous substances, energy consumption, carbon dioxide emissions, and other environmental impact objectives. Sustainable architect assesses the entire building life cycle. Therefore, this study aims to investigate awareness, attitude and behavioural intention. We used the questionnaire of the Department for Environment, Food and Rural Affairs to gather data of stores from 1st Sadeghiyeh square to Poonak square of Tehran in 2022. Eighty sellers were chosen, and 61 sellers answered the questionnaire. Data were validated by descriptive statistics, reliability analysis with Cronbach's alpha test, correlation coefficient and P-Value. Results clarified that awareness of environmental and sustainable architecture issues is from medium to high. Information in this field was gathered from radio and television, and web sources. Furthermore, the importance of sustainable architecture issues is from medium to high. There was a strong behavioural intention to reduce energy consumption in the buildings. Based on the results of this study, we concluded that increasing awareness of environmental and sustainable architecture issues causes increasing behavioural intention in this field.

    Keywords: Attitude, Value, Behavioral intention, Energy efficiency, Sustainable behavior
  • Mahtab Mahdi*, Jamal Abdollahpour, Vahid Vahidinasab, MohammadSadegh Ghazizadeh Pages 51-63

    Developing countries like Iran face increasing energy demands due to population growth and economic expansion. The country has numerous renewable energy resources that account for the majority of its total energy supply. As fossil fuel resources are running out, the government plans to increase its renewable energy share. Many studies have already been conducted on renewable resources. However, the interdependence between the criteria used to evaluate renewable resources has not been considered. This paper presents a planning, decision-making, and policy framework for renewable energy based on the Analytical Network Process (ANP). ANP is a multi-criteria analysis method and provides a tool for determining the relative importance of all criteria that affect the decision objective. This process allows us to identify dependencies and include them in the multi-criteria evaluation and decision-making method from the point of view of a group of experts and professionals on the subject. The case study of this research is related to the country of Iran, and strategic criteria such as technology, economy, environmental, political and social impacts are calculated and priorities for renewable energy are set and analyzed. The results of this study show that solar energy is at the top of energy alternatives for the country. Such studies help countries to make the best use of their renewable energy sources

    Keywords: Multi-Criteria Decision Making (MCDM), renewable energy, Analytic Network Process (ANP)
  • Arian Khaledi, Amirali Saifoddin-Asl* Pages 64-91

    In recent years, with the increase in energy demand, the expansion of distribution networks, and the industrialization of societies, the world has witnessed climate change and an increase in natural disasters. The main problem after these disasters is the power outage of consumers. Since many natural disasters occur in Iran, immediate action is needed to restore the system after these disasters. According to the recent research gap in distribution networks, this study has introduced resilient solutions to deal with natural disasters in distribution networks by examining the concept of energy resilience. In the first part, the priority of critical loads was determined by a questionnaire. Then, by introducing four scenarios, the network was examined. The RPV (System Resilience Index) has increased from 38% to more than 99% in the third scenario. Also, failure to prioritize loads and reconfiguration reduced the RPV by 21%.

    Keywords: Reconfiguration, Resilience, Natural Disasters, Energy Policy, Soft Technologies